Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ένταση στο Σύνταγμα με τραυματίες στο μετρό - Βίντεο



Ένταση επικράτησε στο Σύνταγμα στη διάρκεια, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της πολύ μαζικής πορείας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά της κυβερνητικής πολιτικής, με την αστυνομία να προχωρά σε εκτεταμένη ρίψη χημικών. Πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για δύο τραυματίες εντός του σταθμού του μετρό. Περίπου 8.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν εντάσεις.


Εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιες υπηρεσίες, εφορίες, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, δικηγόροι, νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία, δάσκαλοι, καθηγητές, σιδηροδρομικοί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ναυτεργάτες, μηχανικοί και εργαζόμενοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους συμμετέχουν στη σημερινή απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με αιχμή το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Στάσεις εργασίας έχουν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ  κάνει λόγο για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και το συλλαλητήριο που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε το 90%.

Μετά τις ομιλίες στην απεργιακή συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος πραγματοποιήθηκε πορεία στη Βουλή όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.
Η ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι με τη συμμετοχή τους στη σημερινή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι έστειλαν «ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και την εκβιαστική απαίτηση των τροϊκανών-δανειστών», ενώ ο αγώνας συνεχίζεται και εντείνεται με τη γενική απεργία στις 19 Οκτωβρίου για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ένταση επικράτησε όταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, όπου εργαζόμενοι στους ΟΤΑ προσπάθησαν να απομακρύνουν τον ειδικό μεταλλικό φράχτη στη Βασ. Σοφίας προς την πλευρά της λεωφόρου Αμαλίας. Η αστυνομία απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν λυποθυμικά επεισόδια από τις αναθυμιάσεις. Οι αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές διαδηλωτών.

Η εκρηκτική ατμόσφαιρα μεταφέρθηκε στην πλατεία Συντάγματος και μάλιστα μέσα στο σταθμό του μετρό. Όπως μετέδωσε ο τ/σ Mega, αστυνομικοί εισήλθαν στο μετρό, όπου έκαναν ρίψη δακρυγόνων, ενώ επίθεση καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν και υπάλληλοι του Μετρό. Δύο άτομα φέρεται να έχουν τραυματιστεί.


Στο βίντεο που ακολουθεί διακρίνονται άντρες των ΜΑΤ να ξυλοκοπούν διαδηλωτή που βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος.


Μετά τις 15:00 το μεσημέρι, 50 περίπου νεαροί που είχαν παραμείνει στο Σύνταγμα, συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή και άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των δνάμεων των ΜΑΤ. Η κυκλοφορία διεξάγονταν κανονικά, αφού οι συγκεντρωμένοι περιμένουν να ανάψει κόκκινο φανάρι για να πετάξουν πέτρες προς τα ΜΑΤ.

Όλα τα πεζοδρόμια γύρω από τη Βουλή έχουν αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει μέχρι αργά το μεσημέρι ότι είχαν γίνει 3 προσαγωγές.
Στο Σύνταγμα κατέληξε αρχικά η πορεία του ΠΑΜΕ. Περίπου 10.000 άτομα έμειναν για λίγη ώρα εκεί και εν συνεχεία επέστρεψαν στην πλατεία Ομονοίας, όπου και διαλύθηκαν.

Και φοιτητικό συλλαλητήριο
Παράλληλα, φοιτητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια κατά του νόμου για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες μικρή ένταση υπήρξε νωρίτερα από ομάδα ατόμων και η αστυνομία προχώρησε στη χρήση κρότου λάμψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου