Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ





ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣΓιορτάζουμε σήμερα 8 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης της Οσίας Πελαγίας, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Οσία Πελαγία ζούσε στην Αντιόχεια και ανήκε στην κατηγορία των ελαφρών γυναικών. Ήταν πόρνη. Ζούσε βουτηγμένη μέσα στον οίστρο των αμαρτωλών ηδονών. Η ακολασία είχε μπει τόσο πολύ στη συνείδησή της, ώστε καμιά έννοια μετανοίας να μη μπορεί να εισχωρήσει στην ψυχή της. Επομένως, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ήταν καταδικασμένη από την επίγεια ζωή της στο πυρ της κολάσεως. Όμως όχι!!! Ο Πολυεύσπλαχνος Κύριός μας Ιησούς Χριστός διαβεβαίωσε ότι «αι τελώναι και αι πόρνοι προάγουσιν υμάς εις την Βασιλείαν του Θεού». Δηλαδή, οι τελώνες και οι πόρνες, που στην αρχή έδειξαν απείθεια στο Νόμο του Θεού, αλλά... μετά ειλικρινά μετάνιωσαν, προλαμβάνουν στη Βασιλεία του Θεού εσάς, που μόνο με τα λόγια δείξατε υπακοή στο Θεό, στην πράξη όμως υπήρξατε απειθείς και άπιστοι.


Πράγματι, η Οσία Πελαγία τυχαία σε κάποια σύναξη χριστιανών άκουσε το θερμό κήρυγμα περί αγνότητας, του Επισκόπου Νόννου. Τα λόγια του άγγιξαν και συγκλόνισαν την ψυχή της. Με τη Χάρη του Θεού, απαρνήθηκε τις αμαρτωλές πράξεις και ηδονές της ζωής της, πούλησε τα κοσμήματά της και τα χρήματα τα μοίρασε στους φτωχούς. Αφού κατηχήθηκε και βαπτίστηκε Χριστιανή, μετά από οκτώ ημέρες πήγε στην Ιερουσαλήμ, όπου με σκληρή άσκηση πέρασε την υπόλοιπη ζωή της.

Στις εορτάζουσες εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΠΕΛΑΓΙΑ: (από το πέλαγος) = η ικανή να αντιμετωπίζει το τρικυμισμένο πέλαγος της ζωής.

Απολυτίκιο:
Ἦχος δ'. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ἐξ ἀκανθῶν καθάπερ ρόδον εὐῶδες, τὴ Ἐκκλησία Πελαγία ἐδείχθης, ταὶς ἐναρέτοις πράξεσιν εὐφραίνουσα ἠμᾶς, ὅθεν καὶ προσήγαγες, ὡς ὀσμὴν εὐωδίας, τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, τὸν σὸν βίον Ὁσία. Ὂν ἐκδυσώπει σώζεσθαι ἠμᾶς, παθῶν παντοίων, ψυχῆς τὲ καὶ σώματος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου