Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Παράταση του έτους στα πανεπιστήμια


Μέχρι τον Ιούλιο τα μαθήματα

Η απόλυτη σύγχυση επικρατεί στα πανεπιστήμια με τον νέο νόμο να ολοκληρώνει την εικόνα διάλυσης, μετά τις πρωτοφανείς ελλείψεις από τις περικοπές που επιβάλλει η οικονομική κρίση.

Τα αποτελέσματα από τις πολυήμερες καταλήψεις φαίνονται πλέον...

στη διεξαγωγή των εξετάσεων, όπου επικρατεί πλήρες αλαλούμ. Σε άλλα τμήματα διεξάγεται κανονικά η εξεταστική, άλλες σχολές αποφάσισαν να γίνουν οι εξετάσεις τα Σάββατα και τις υπόλοιπες ημέρες να γίνονται τα μαθήματα του εξαμήνου, ενώ άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα επέλεξαν να απολέσουν την εξεταστική.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνονται εξετάσεις τα Σάββατα και συγχρόνως να διδάσκονται τα μαθήματα του εξαμήνου», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Παιδείας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». «Τι θα κάνουν δηλαδή οι φοιτητές, θα διαβάζουν το μάθημα που θα εξεταστούν το Σάββατο, ή τα μαθήματα που διδάσκονται καθημερινά;»


Τα περισσότερα πανεπιστήμια πάντως προτίθενται να παρατείνουν το ακαδημαϊκό έτος ακόμη και μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ, αν υπάρξει η παραμικρή επιπλέον χρονική καθυστέρηση, θα γίνονται εξετάσεις και μέσα στον Αύγουστο.


Στο ΕΜΠ εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη το τμήμα Μεταλλειολόγων και η σχολή Αρχιτεκτόνων, η οποία βρίσκεται στο κτίριο της οδού Πατησίων. Αυτό δημιουργεί ένα ακόμη πονοκέφαλο στις πρυτανικές αρχές, καθώς πλησιάζει ο εορτασμός του Πολυτεχνείου και ανησυχούν μήπως συνεχιστεί μέχρι τότε η κατάληψη.


«Υπάρχει χάος στο ίδρυμα, καθώς ολόκληρο το σύστημα βρίσκεται σε αταξία. Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ατονίσει. Μπαλώνουμε συνεχώς τρύπες, ενώ δεν υπάρχει επαφή ή οποιουδήποτε είδους προσέγγιση με το υπουργείο Παιδείας. Είναι σαν να είμαστε δύο ξένοι στην ίδια πόλη», λέει καθηγητής του Πολυτεχνείου.


Μέσα σ' αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα αναμένεται να συνεδριάσουν οι πρυτάνεις στις 21 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή. Εκτός των άλλων προβλημάτων, η τροπολογία του υπουργείου με την οποία η ίδια η υπουργός αναλαμβάνει τον έλεγχο για όλες τις εκλογικές διαδικασίες των νέων οργάνων προκαλεί νέα δεδομένα για προσβολή του νόμου-πλαισίου στο ΣτΕ.


Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Π. Τσάρτας, δηλώνει: «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ λεπτό σημείο, διότι η πρόσφατη τροπολογία αντί να βοηθά την πιθανή νομιμοποίηση, που είναι απαιτητή για να λειτουργήσει ο νέος νόμος, προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνει, θέτοντας πλέον απροκάλυπτα και πάλι προβλήματα αντισυνταγματικότητας».


Το Πάντειο είναι ένα από τα λίγα ιδρύματα που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της εξεταστικής και στις 19 Οκτωβρίου αρχίζει το εξάμηνο. Οπως λέει ο πρύτανης Γρ. Σάλτας, «συμπυκνώσαμε την εξεταστική και έτσι αρχίζουμε το πρωί και τελειώνουμε στις 10 το βράδυ. Με αυτό τον τρόπο θα τελειώσουν οι εξετάσεις και πιστεύουμε ότι θα τηρήσουμε τα όρια των δεκατριών εβδομάδων διδασκαλίας για το εξάμηνο. Η παράταση του έτους υπολογίζουμε ότι δεν θα είναι πέραν των δέκα ημερών».


Το Πάντειο πάντως, μέσα σε αυτή τη σκληρή δοκιμασία, κατάφερε να επιτύχει μια σημαντική διεθνή διάκριση: Ανήκει πλέον και επισήμως στην Πρωτοβουλία του ΟΗΕ (Academic Impact), η οποία μέχρι στιγμής συγκεντρώνει πάνω από 700 πανεπιστήμια σε 100 και πλέον χώρες. Η παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία συνασπίζει ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από δέκα αρχές, οι οποίες αφορούν τα πεδία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της μόρφωσης, της βιωσιμότητας και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών. Τα ιδρύματα αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για την προώθηση της εκπαίδευσης με έμφαση στο δικαίωμα στην έρευνα, την ελευθερία σκέψης και την καλύτερη εκπαίδευση.

http://www.newsbeast.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου