Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Βενιζέλος: Πληρώστε φόρους για να έχουμε να σας πληρώσουμε



Βενιζέλος: Πληρώστε φόρους για να έχουμε να σας πληρώσουμε
«Πληρώστε για να έχουμε να σας πληρώσουμε» είπε ούτε λίγο ούτε πολύ σήμερα ο Ευάγγελός Βενιζέλος, απευθυνόμενος προς τους Έλληνες πολίτες.

Μία ημέρα μετά το Eurogroup όπου φάνηκε ότι η 6η δόση είναι στο αέρα και το ελληνικό Δημόσιο κινδυνεύει να μην έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου και αναρωτήθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως "αν οι πολίτες δεν τρέξουν στις Εφορίες να πληρώσουν τους φόρους, που θα βρει το Δημόσιο λεφτά να πληρώσει τις υποχρεώσεις του";



«Αν θέλουμε να συνεχίσει να πληρώνει το δημόσιο μισθούς και συντάξεις, τότε οι πολίτες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος που στη συνέχεια, πάντως, χρύσωσε το χάπι εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου» και τόνισε ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα αρκεί να εφαρμοστούν όσα έχουν αποφασιστεί.

«Το Eurogroup αναβλήθηκε και εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας»

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως το Eurogroup για τις 13 του μήνα αναβλήθηκε επειδή «επείγονται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου, η επικύρωση από όλα τα κοινοβούλια των κρατών-μελών των νέων εξελίξεων για το EFSF και γιατί περιμένουμε την έκθεση της τρόικας η οποία θέλουμε να είναι η βάση εφαρμογής του νέου προγράμματος», προσθέτοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι η 6η δόση αλλά «η εφαρμογή κρισιμότερων αποφάσεων για τα επόμενα χρόνια».

«Απόρροια της βαθύτερης ύφεσης η απόκλιση στο έλλειμμα»

Αναφερόμενος στο έλλειμμα του 2011 που τελικά… σταματάει στο 8,5%, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι «η απόκλιση είναι εύλογη λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης» και επέστησε την προσοχή στους επόμενους 3 μήνες, τους οποίους χαρακτήρισε «κρίσιμους οικονομικά».

Μεγάλο το κόστος της ύφεσης για την οικονομία

«Το κόστος για τα εισοδήματα και την οικονομία είναι πολύ μεγάλο με 15% ύφεση» αναγνώρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που έκανε λόγο για διπλές θυσίες λόγω της ύφεσης. 

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε στη συνέχεια ότι αν ήταν εφικτό, οι διαρθρωτικές αλλαγές θα γίνονταν πρώτα απ’ όλα αλλά «υπάρχουν οι δανειστές μας και οι λαοί τους, που δε μας χαρίζουν τίποτα αλλά μας δανείζουν, και έτσι αναγκαζόμαστε να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα σε 2,5 χρόνια».

«Βρισκόμαστε χειρότερη περίσταση υπό τις χειρότερες συνθήκες»

«Επικρατεί μεγάλη νευρικότητα στην Ευρωζώνη» είπε με δραματικό ύφος ο υπουργός Οικονομικών. «Είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσουν για τη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής 17 χώρες. Βρισκόμαστε στη χειρότερη περίσταση υπό τις χειρότερες συνθήκες. Πρέπει να κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια να κερδίσουμε το στοίχημα της ιστορίας».

Τονίζοντας ότι έχει επίγνωση πως σπαταλά το πολιτικό κεφάλαιο δημοφιλίας του, ο κ. Βενιζέλος τόνισε στη συνέχεια πως το Eurogroup αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για τις εγγυήσεις και διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν ανάλογα αιτήματα από άλλες χώρες.
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου