Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί για την κρίση χρέους


Με το βλέμμα στη συνάντηση στη γερμανική καγκελαρία την Κυριακή η Ευρωζώνη
Με το βλέμμα στη συνάντηση στη γερμανική καγκελαρία την Κυριακή η Ευρωζώνη   (Φωτογραφία:  Reuters )


Βερολίνο
Η γεφύρωση της απόστασης μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας τόσο για το χειρισμό της ελληνικής κρίσης όσο και για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει γίνει το «στοίχημα» της συνάντησης της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί στο Βερολίνο την Κυριακή, λίγο πριν την κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, σύμφωνα με πηγές, πιαθνές αλλαγές στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων ενώ τριβές έχει παράλληλα δημιουργήσει το ζήτημα του αν και πώς ο EFSF μπορεί να αξιοποιηθεί για την επανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών.


Όσον αφορά την Αθήνα, Μέρκελ και Σαρκοζί επαναλαμβάνουν πως μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο -το Βερολίνο όμως δεν εμφανίζεται τόσο άτεγκτο απέναντι στο σενάριο «ελεγχόμενης πτώχευσης» όσο το Παρίσι, το οποίο φοβάται για τις επιπτώσεις στις γαλλικές τράπεζες.


Πηγή του Reuters στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως το Παρίσι είναι ανοικτό σε τροποποίηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, η οποία όμως δεν θα αφορά απαραίτητα το ύψος του «κουρέματος» αλλά τα επιτόκια και τις διάρκειες αποπληρωμής.


Σημειώνεται ότι η συνολική έκθεση (κρατικό και ιδιωτικό χρέος) του γαλλικού χρηματοπιστωτικού κλάδου σε  Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία ήταν 672 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.


Πρόκεται για τη μεγαλύτερη έκθεση που υπάρχει στις συγκεκριμένες χώρες και περίπου 35% υψηλότερα από την αντίστοιχη έκθεση των γερμανικών τραπεζών.


Μήλον της έριδος η επανακεφαλαιοποίηση

Το παραπάνω άπτεται άμεσα του δεύτερου σκέλους της διαφωνίας μεταξύ των δύο ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης: Το Παρίσι θέλει να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού στήριξης για το ευρώ, του EFSF, για πιθανή επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με μεγάλη έκθεση σε κρατικό χρέος της «περιφερειακής Ευρωζώνης», ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι το EFSF θα πρέπει να είναι έσχατή λύση, μετά τις αγορές και τις εθνικές κυβερνήσεις.


«Η γαλλική κυβέρνηση φοβάται πως μεγάλης έκτασης επανακεφαλαιοποίηση θα βάλει σε κίνδυνο την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας και για αυτό πιέζει για τη λύση του EFSF» εκτιμά ο Ζακ Ντελπλά, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης Σαρκοζί για οικονομικά θέματα. «Εκτιμώ ότι η κα. Μέρκελ θα επιμείνει στη θέση της για επανακεφαλαιοποίηση με εθνικά κεφάλαια» σημείωσε.


Την ανησυχία για το γαλλικό ΑΑΑ σε περίπτωση που «επιστρατευτεί» ο κρατικός κορβανάς για τις τράπεζες επιβεβαιώνει και πηγή του Reuters στις Βρυξέλλες. Το σημείο αυτό φαίνεται ότι παίζει κεντρικό ρόλο και στο ζήτημα του ελληνικού PSI, καθώς το γαλλικό τραπεζικό σύστημα είναι πιο ευάλωτο σε μία ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση.


Η διατήρηση του ΑΑΑ έχει επίσης και την πολιτική της διάσταση, με το βλέμμα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές σε επτά μήνες. Το ζήτημα της τραπεζικής επανακεφαλαιοποίησης έχει αρχίσει να μπαίνει πιεστικά στις διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την στιγμή που εκρεμμεί το ζήτημα της γαλλοβελγικής Dexia -και Γαλλία και Βέλγιο διαφωνούν για το ποιος από τους δύο θα κληθεί να διασώσει το ίδρυμα.


Σε πείσμα της επιφυλακτικής στάσης της Γαλλίας, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο θεωρούν ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα.


Οι αρχές της ΕΕ ελπίζουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα είναι σε θέση να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης 40 ευρωπαϊκών τραπεζών, περίπου, που διατηρούν έκθεση εκτεθειμένες στο χρέος χωρών της Ευρωζώνης.


Η Κομισιόν από την πλευρά της σκοπεύει να προτείνει κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής «συντονισμένη δράση» στην Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους.


Υπενθυμίζεται τέλος πως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) βρίσκεται σε διαδικασία επαναξιολόγησης των κεφαλαιακών «μαξιλαριών ασφαλείας» των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βάσει των στοιχείων που δόθηκαν για τα stress test του Ιουλίου. Η διήμερη συνεδρίαση του ΔΣ της EBA την Πέμπτη στο Λονδίνο είχε λήξει χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις.
Newsroom ΔΟΛ
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου